Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Οι δρόμοι επικοινωνίας με το μωρό σας...
















Είναι ατελείωτοι οι δρόμοι επικοινωνίας με ένα μωρό και κάθε γονιός «ταξιδεύει» περισσότερους από έναν. Να κάποιοι δρόμοι που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε τώρα ή στους επόμενους μήνες:Σχολιάζετε συνεχώς το τι κάνετε. Μην κάνετε καμιά κίνηση, τουλάχιστον όταν είστε γύρω από το μωρό σας, χωρίς να μιλήσετε γι` αυτήν. Αφηγηθείτε τη διαδικασία του ντυσίματος: «Τώρα βάζω την πάνα σου… να και το μπλουζάκι πάνω από το κεφάλι σου… τώρα κουμπώνω την ποδιά σου». Στην κουζίνα, περιγράψτε το πλύσιμο των πιάτων ή τα μπαχαρικά που βάζετε στη σάλτσα της μακαρονάδας, γενικά την όλη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, εξηγήστε του για το σαπούνι και το ξέβγαλμα και ότι το σαμπουάν κάνει τα μαλλιά να λάμπουν και να είναι καθαρά. Δεν πειράζει αν το μωρό σας δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι ακριβώς λέτε. Οι περιγραφές για την κάθε διαδικασία σας βοηθούν να μιλάτε συνέχεια και το μωρό να ακούει, οδηγώντας το έτσι στο «μονοπάτι» της αντίληψης.Κάντε του πολλές ερωτήσεις. Μην περιμένετε μέχρι το μωρό να μπορεί να δώσει απαντήσεις για να αρχίσετε εσείς να κάνετε ερωτήσεις. Φανταστείτε τον εαυτό σας ως ρεπόρτερ και το μωρό σας ως μια συναρπαστική προσωπικότητα που σας παραχωρεί συνέντευξη. Οι ερωτήσεις μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη μέρα σας, για παράδειγμα μπορείτε να ρωτάτε: «Θα ήθελες να φορέσεις το κόκκινο παντελόνι ή την πράσινη φόρμα;» ή «Ο ουρανός δεν έχει ένα όμορφο μπλε χρώμα σήμερα;» ή «Να αγοράσω φασολάκια σήμερα ή μπρόκολο;» Σταματήστε για να ακούτε την απάντηση (μια μέρα το μωρό σας θα σας εκπλήξει με μια απάντηση) και μετά δώστε και η ίδια μια απάντηση δυνατά («Μπρόκολο; Καλή επιλογή!»)Δώστε στο μωρό μια ευκαιρία. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη που οι γονείς τους μιλούν με αυτά και όχι σε αυτά, μαθαίνουν να μιλούν νωρίτερα. Δώστε στο μωρό την ευκαιρία να γουργουρίσει, να κελαρύσει ή να προλάβει να χαχανίσει.


Η προσωπικότητα του βρέφους!
Παλαιότερα, πιστεύαμε ότι το βρέφος είναι ένα παθητικό ον αποκλεισμένο από τον κόσμο, λόγω της ανικανότητάς του να αντιληφθεί, και πως εξαρτιόταν αποκλειστικά από τις φροντίδες που του παρείχε η μητέρα. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι τα νεογνά έχουν ανεπτυγμένες όλες τις αισθήσεις και αντιδρούν στα ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλον. Από τις πρώτες μέρες της ζωής του, π.χ., το βρέφος μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή της μητέρας του και να στρέψει το κεφάλι του όταν εκείνη του μιλά. Μπορεί, επίσης, να αναγνωρίσει τη μυρωδιά του στήθους της μητέρας του και να το προτιμήσει από το στήθος μιας άλλης γυναίκας. Πολύ νωρίς, αρχίζει να βλέπει και να ξεχωρίζει τα αντικείμενα με βάση το σχήμα και το μέγεθός τους. Σε ηλικία δύο έως τεσσάρων μηνών αρχίζει να εστιάζει το βλέμμα του σε λεπτομέρειες του ανθρώπινου προσώπου και να αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μητέρας του.

Από : Sxeseis_Family.gr






1 σχόλιο:

  1. Η ευτυχια του μωρου σας , εξαρταται απο την δικη σας γιαυτο μην δισταζετε να την ψαξετε ξανα , αν στην πρωη φορα μπηκατε στο βαγονι του ερωτα μονη και αυριο βγειτε με την κουνια και το μωρο στην αγκαλια !Οσοι θα σας αγαπησουν πραγματικα δεν θα επιχειρησουν να σας χωρισουν ποτε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή